Kek Pisang
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
*3 biji pisang yang telak dilenyek (saya guna enam)
1/2 cawan minyak masak esen vanila
2 biji telur
* sedikit garam
caranya
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.
letakkan di atas dapur dgn api yang sederhana..kemudian pusing bahagian 1 lg....dlm 30 minit kek akan siap dimasak..
****resepi diambil dr blog after 5 pm & sumber gmbr dr google
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment