siap jugak biskut famous amous konon nyer nyh...haha....
senang je upenyer buat bende alah nyh...ingat kan rumit sangat....
tapi ok laa kot untuk first try..walaupon rupe x seberape..tapi rasenyer boley tahan.... bau nyer...fuhhh,,,,xtahan...
Nak kongsi ckit resepi biskut chip coklat nyh...
Bahan diayak :
2 1/4 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu besar susu tepung
Secubit garam
Bahan-bahan lain :
250 gm mentega - suhu bilik
150 gm gula kastor
1/2 sudu kecil asen vanilla
1 biji kuning telur
2 1/4 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu besar susu tepung
Secubit garam
Bahan-bahan lain :
250 gm mentega - suhu bilik
150 gm gula kastor
1/2 sudu kecil asen vanilla
1 biji kuning telur
1 cawan coklat chip - boleh tambah atau kurangkan mengikut
citarasa
100 gm sebarang kekacang
50 gm kismis hitam
50 gm kismis hitam
Cara membuatnya :
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga
kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kemudian kacau
hingga sebati dengan spatula atau tangan.
4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis.
Kacau rata.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang diglis
mentega atau dialas dengan kertas minyak.
6. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan
menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
7. PERHATIAN : Jarakkan adunan ini anggaran 1 inci sebab
bila proses pembakaran adunan akan mengembang dan leper.
8. Bakar pada suhu 160'C selama 15-25 minit. Bergantung
kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
9. Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit baru
dipindah atas redai dan biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas
kedap udara.
No comments:
Post a Comment