Thursday 20 June 2013

Kek Gula Hangus: Pemanggang Ajaib
















Hasil kedua dr pemanggang ajaib...haha...

Kek gula hangus....boley tahan laa rasanya...same mcm yang selalu makan...

kira pass laa an wt kek nyh....wohoo...

yang penting masa nak wat kek nyh..api xley besar and kena selalu tgok....daa msk bom...xley bajet bape minit....ny ade resepi dye.. :



KEK GULA HANGUS

Bahan gula hangus :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas

Cara membuatnya :

1 cawan gula pasir dijadikan gula hangus dengan api kecil. Bila gula cair sepenuhnya barulah masukkan 1 cawan air panas kedalam gula hangus tadi bermula dari tepi periuk. Hati2 dengan gula yang panas sewaktu masukkan air kerana gula akan meletup2 dan terpercik.


Bahan Kek :
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
4 biji telur
3 sudu besar butter
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara membuatnya :

1. Alas loyang atau acuan dengan kertas minyak dan glis dengan butter - ketepikan.

2. Pukul butter dengan telur hingga sebati. Tak perlu pukul hingga kembang, cukup dipukul hingga adunan sebati saja.

3. Masukkan susu pekat manis dan masukkan juga gula hangus tadi. kacau hingga sebati.

4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat yang telah diayak bersama. Dan kacau lagi hingga adunan rata. Perapkan sebentar dalam 10 minit.

5. Tuang dalam pemanggang ajaib....then jaga api..jgn bg besar...dan selalu tgok daa ok ke blom.

No comments:

Post a Comment